Energie – Marktupdate week 16 – 2020

Het CAL-21 tarief voor aardgas daalt met één procent deze week. Het tarief sloot gisteren op 12,57 eurocent per m3. De reden dat het tarief voor aardgas deze week is gedaald komt door het resultaat van het overleg van de OPEC.

De OPEC is na Pasen tot een akkoord gekomen met onder andere Mexico en de Verenigde Staten. Het akkoord gaat om een productievermindering van tien procent. Concreet zal dit om 9,7 miljoen vaten olie per dag gaan wat minder wordt geproduceerd. Volgens analisten van zakenbank Goldman Sachs komt dit te laat. De opslagtanks van olie kunnen waarschijnlijk eind deze maand al vol zijn. Hiernaast zal volgens het Internationaal Energieagentschap (IEA) de vraag naar olie in april dalen met 29 miljoen vaten olie per dag. Een productiebeperking van 9,7 miljoen vaten dat pas in mei van kracht komt is te laat. Dit zal gevolgen hebben voor de prijs van een vat Brent-olie. Dalende olieprijzen is gunstig voor de prijzen van aardgas en elektriciteit. Ook zijn de gasreserves nog steeds vol en houdt het aanbod van LNG vanuit de Verenigde Staten aan.

Het CAL-21 tarief van elektriciteit is minimaal gedaald naar € 46,06 voor een MW PeakLoad. Een daling van 17 eurocent ten opzichte van vorige week toen de tarieven van elektriciteit stegen met tien procent. Verklaring voor deze daling is verder te vinden in de dalende CO2 emissieprijs. Het tarief voor een CO2 emissierecht (UEA) is namelijk gedaald ten opzichte van vorige week. Deze markt is momenteel onderhevig aan wel of geen versoepeling van de Corona maatregelen. De vraag naar CO2 emissierechten zal namelijk toenemen als er maandag wordt besloten om de maatregelen te versoepelen. Of de maatregelen worden versoepeld zal maandag bekend zijn.