Energie – Marktupdate week 3 – 2021

De marktprijs van aardgas is deze week met een procent gestegen. Een mogelijke oorzaak is het gedane beroep op de Europese gasbergingen. Dit was namelijk noodzakelijk omdat er weinig LNG schepen naar Europa gaan vanwege de lage gasprijzen in Europa; het is lucratiever voor deze schepen om naar Azië te gaan waar de prijs ruim hoger ligt. Ondanks de nodige aanspraak op de Europese gasbergingen zitten die nog voor 60 procent vol. Dit is wel lager dan vorig jaar waar het volume in dezelfde periode op 80 procent lag. Deze week wordt afgesloten met een prijsniveau voor CAL-22 van 0,1624 €/m3, exclusief opslagen.

De olie staat net zoals aardgas onder druk, maar ziet op de korte termijn nog wel een hoog prijsniveau ten opzichte van het vorige jaar. De druk op het prijspeil komt vooral doordat de grote economieën nog kwetsbaar blijven door het coronavirus. Zo is de olieprijs licht gedaald doordat diverse steden in China nieuwe maatregelen aankondigden in strijd tegen het coronavirus. Vanwege deze maatregelen en een stijging van het aantal besmettingen wordt de recente opleving van de olieprijs een halt toegeroepen.

Het markttarief van elektriciteit voor CAL-22 is deze week met twee procent gestegen, hierdoor komt het markttarief op € 54,20 per MWh voor PeakLoad, exclusief opslagen. De stijging van elektriciteit is in belangrijke mate toe te schrijven aan het herstel van de CO2 emissierechten. Deze rechten zijn de afgelopen week gedaald, maar lieten deze week een sterk herstel zien. Door dit sterke herstel steeg de prijs van elektriciteit en de verwachting is dat de prijsstijging van CO2 rechten de komende weken zal doorzetten. Dankzij een technische storing kan er namelijk niet worden gehandeld in emissierechten. Zodra dit weer mogelijk is, is een verdere stijging van de CO2 emissieprijs zeer waarschijnlijk.

Verder zijn alle drie de interconnectoren uitgevallen; de kabel van NorNed in de Waddenzee, de Cobra-kabel en BritNed. De verwachting is dat de 700 MW-verbinding met Noorwegen van NorNed tot en met 10 april niet kan worden gebruikt. Voor de Corbra-kabel wordt verwacht dat die deze week nog operationeel zal zijn en de problemen bij BritNed zullen rond 7 februari zijn verholpen. Ondanks dat de interconnectoren niet werken, is de beschikbaarheid van elektriciteit in Nederland goed. Dit is onder meer te danken aan weerbeeld, er staat de afgelopen dagen een constante harde wind. Hierdoor hebben de offshore windmolens een beschikbaar vermogen van 2,2 GW en de onshore windmolens 3,5 GW.

Ondanks de voldoende beschikbaarheid van elektriciteit, zal er worden gecontroleerd op bovenmatig stroomverbruik van datacenters. Deze datacenters kunnen straks een handhaver verwachten wanneer zij te weinig of niets doen aan de reductie van het stroomverbruik. In het stroomverbruik van datacenters zit namelijk een flink besparingspotentieel, door simpelweg de instellingen aan te passen. Dit meldt het Financieel Dagblad die de resultaten van een praktijkproef hebben ingezien.

De datacenters liggen al langer onder vuur vanwege hun hoge stroomverbruik. Een datacenter verbruikt jaarlijks evenveel stroom als een kleine stad. Er wordt gevreesd dat er de komende jaren meer datacenters bijkomen en een groot beroep gaan doen op de beschikbare elektriciteit in Nederland. Dit probleem kan deels worden ondervangen door de datacenters op een ‘bespaar-stand’ te zetten. Een datacenter kan ongeveer 10 procent minder verbruiken door de instellingen op een ‘bespaar-stand’ te zetten. Dit is gebleken uit een project onder twintig ondernemingen, waaronder Rabobank, KPN en Schiphol.