Energie – Marktupdate week 31 – 2020

Voor de derde opeenvolgende week daalden de gasprijzen met 2% a 3%. Na een korte periode waarin de prijzen een opleving kenden lijken de economische vooruitzichten weer grip te krijgen op de prijsvorming. Cijfers van het 2e kwartaal van dit jaar komen langzaam naar buiten en bevestigen dat er een stevige recessie op handen is. De economieën van de Verenigde Staten en Duitsland krompen respectievelijk met 9,5 en 10 procent, de grootste daling sinds de jaren ’70. In combinatie met meer dan voldoende aanvoer van gas leidt dit tot lagere prijzen.

De olieprijs is licht gedaald maar beweegt nog boven de $40 /vat (Bent, month-ahead). De OPEC hoopt dat het terugdraaien van de productiebeperkingen synchroon zal lopen met het aantrekken van de transport- en luchtvaartsector. Maar bij een tweede Coronagolf zal de OPEC nieuwe maatregelen moeten afkondigen om te zorgen dat de olieprijs niet ver weg zal zakken. De druk op de olieprijs is sowieso groot, wat leidt tot grote afboekingen bij oliebedrijven. Shell maakte deze week een recordverlies betekend van 15,4 miljard euro in het tweede kwartaal.   

De elektriciteitsprijzen volgen al weken de prijzen van aardgas, door de dominantie van gascentrales in de binnenlandse energiemix. Naast een lagere gasprijs kregen de elektriciteitsprijzen deze week ook neerwaartse ondersteuning van de CO2 emissieprijs. Waar de CO2 emissieprijs voorgaande weken de barrière van €30 /ton probeerde te doorbreken staat de prijs nu net boven de €25 /ton. Dit bevestigt de analyse dat de hoge prijs door speculatie omhoog werd gedreven. Nu het marktsentiment wat minder gunstig is neemt ook het geloof in een blijvend hoge CO2 emissieprijs af, in ieder geval op de korte termijn.

De kolenprijs noteerde deze week een kleine plus. In Nederland wordt het aandeel van kolencentrales steeds kleiner, maar in omringende landen is de inzet van deze centrales aanzienlijk groter. Met de lagere CO2 emissieprijs nam de productie van de Europese kolencentrales wat toe, met een hogere kolenprijs tot gevolg.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *