Energie – Marktupdate week 34 – 2020


De lange termijn aardgas markt beweegt al geruime tijd zijwaarts. Zolang er geen grote veranderingen in de verwachte vraag en aanbod plaatsvindt zal dit ook zo blijven. Voor 2021 ligt deze situatie iets anders. Het recente warme weer heeft gezorgd voor fors meer vraag naar aardgas voor de productie van elektriciteit. Om de voorraden al voor het winterseizoen niet te laten krimpen is er de afgelopen periode meer gas gekocht dan gebruikelijk rond deze tijd. Hierbij waren er ook economische positieve cijfers te horen over 2021. Zo voorziet De Nederlandsche Bank een groei van het BBP van 2,9% in 2021. Alles bij elkaar draagt dit bij aan een gestegen aardgasprijs voor 2021.

Vorige week schreven wij al over de terugloop van de vraag naar olie. Opvallend is dat ondanks deze terugloop de olieprijs afgelopen week op het hoogste niveau sinds vijf maanden stond. Sinds de lock-down in maart loopt de olieprijs van Brent zeer gestaag op naar de huidige 45$ / vat. Hiermee is te concluderen dat de strategie, het verminderen van de olieproductie, van de OPEC+ succesvol heeft uitgepakt.

Ook de elektriciteitstarieven toonde afgelopen week een stabiel beeld. De prijs voor het uitstoten van CO2-emissies staat relatief hoog maar heeft een steeds beperktere impact in de prijsvorming van elektriciteit. Nederland kent nog vier actieve kolencentrales. Hiernaast geeft persbureau Montel aan dat er in de vakantieperiode dusdanig weinig handel plaats heeft gevonden dat de prijsvorming geen reëel beeld geeft van de markt.

Ook de elektriciteitstarieven toonden de afgelopen week een stabiel beeld. De prijs voor het uitstoten van CO2-emissies staat relatief hoog maar heeft een steeds beperktere impact in de prijsvorming van elektriciteit aangezien deze voornamelijk van toepassing zijn bij kolencentrales. Nederland kent nog maar vier actieve kolencentrales. Hiernaast geeft persbureau Montel aan dat er in de vakantieperiode dusdanig weinig handel heeft plaatsgevonden dat de prijsvorming geen reëel beeld geeft van de markt.

De lange termijn elektriciteitsprijzen (2022 – 2024) worden hoofdzakelijk beïnvloed door de gasprijzen en zolang die stabiel zijn, zullen de elektriciteitsprijzen dat ook zijn.