Energie – Marktupdate week 36 – 2019

De Cal-20 gasprijs bewoog deze week zijwaarts. De gasprijs bevindt zich in een evenwicht tussen een beperkte vraag naar gas enerzijds en een hogere olieprijs anderzijds. Deze factoren houden de Cal-20 gasprijs momenteel stabiel. Onder een gestegen olieprijs wisten de overige Cal-prijzen wel te stijgen met 1% a 2%. Dit impliceert dat wanneer de vraag naar gas door een koudere buitentemperatuur toeneemt, ook de Cal-20 prijs naar boven zal bewegen.

De olieprijs steeg doordat Rusland bekendmaakte de olieproductie te gaan beperken. Ook zijn de sanctie tegen Iran door de VS wederom aangescherpt waardoor de mondiale aanbod van olie wat is ingeperkt. De olieprijs handhaaft zich hierdoor net boven de $60 /vat.

De elektriciteitsprijzen bewogen deze week ook zijwaarts. Waar Cal-20 een kleine daling noteerde, stegen de overige termijnprijzen licht. Een relatief laag geprijsde gasprijs en voldoende aanvoer van windenergie zorgen voor een gunstige elektriciteitsmarkt. De kolenprijs steeg wel, onder aanvoering van de olieprijs en een toename van de vraag. De CO2 prijs daalde eerder deze week maar herstelde zich gisteren tot op het niveau van voorgaande week. De ontwikkelingen in het Britse Lagerhuis liggen hieraan ten grondslag. Een no-deal Brxit lijkt minder waarschijnlijk geworden nu een meerderheid in het Lagerhuis hiertegen is. De kans dat het emissierechtensysteem wordt geconfronteerd met een dump van ongebruikte rechten, wat bij een no-deal Brexit zal plaatsvinden, lijkt hiermee kleiner te zijn geworden.