Energie – Marktupdate week 40 – 2019

De Cal-20 gasprijs daalde deze week met ruim 4%. Er zijn momenteel vooral korte termijnfactoren van invloed op de gasprijzen. Zo daalde de olieprijs en is de aanvoer van gas en LNG de komende periode goed te noemen. De dagprijzen van gas lagen deze week ook op een laag niveau, door de relatief hoge productie van windenergie. De overige kalenderprijzen daalden ook, maar aflopend naar verder gelegen leveringsjaren.

De olieprijs staat weer op hetzelfde niveau als voor de droneaanval op de olie-installatie in Saudi-Arabië. Doordat de mondiale economische groei komend jaar tegen lijkt te gaan vallen, ontstaat er ruimte voor de olieprijs om te dalen. De olieproductie ligt nog steeds op een hoog niveau en daar lijkt voorlopig geen verandering te komen. Zeker niet nu Ecuador deze week bekendmaakte uit de OPEC te stappen, omdat zij meer willen produceren dan het productieplafond van de OPEC toelaat. Dit is tevens een signaal aan de OPEC dat zij niet ongelimiteerd productiebeperkingen kan blijven opleggen aan haar leden. Een andere bedreigende factor voor de OPEC is dat de invloed van landen die niet zijn aangesloten bij OPEC steeds groter wordt. Van de top-10 grootste olieproducerende landen zijn de VS (nr 1), Rusland (nr 3), Canada (nr. 4), China (nr. 7) en Brazilië (nr. 9) geen lid van de OPEC (productiecijfers 2018).

De elektriciteitsprijzen kenden over de gehele linie dezelfde prijsdaling als de gasprijzen. Dit is niet vreemd, omdat we zien dat de elektriciteitsprijzen steeds meer beïnvloed worden door de gasprijs. Dit is uiteraard het resultaat van de toename van de elektriciteitsopwekking uit gas. Hierdoor wordt ook de rol van CO2 emissierechten wat minder prominent. Gas is namelijk een relatief ‘schone’ techniek in vergelijking met kolen.

De CO2 emissieprijs wist deze week bijna 10% te dalen naar een prijs van ruim € 23,- per ton. Ontwikkelingen rondom de Brexit zijn weer een sturende factor in dit prijsverloop. Premier Johnson presenteerde deze week een Brexit-plan voor een vertrek uit de EU voor 31 oktober. Doordat verschillende partijen, waaronder de EU, dit plan als onhaalbaar hebben getypeerd is de kans op een no-deal Brexit ook weer toegenomen. Met een dalende CO2 emissieprijs als gevolg.