Energie – Marktupdate week 45 – 2019

De aardgasprijs voor 2020 was de afgelopen dagen gestaag opgelopen als gevolg van lagere temperaturen. Gisteren werd dit echter weer gecompenseerd waarmee de gasprijs deze week een vlak verloop kende. De volle reserves en voldoende beschikbaarheid van LNG zorgen dat de gasprijs niet hard kan stijgen. Een sterke Europese vraag, als gevolg van (extreem) lage temperaturen, kan zorgen voor hogere prijzen maar ligt momenteel niet in de lijn der verwachting. Een ander aandachtspunt op de aardgasmarkt is de beursgang van Saudi Aramco, het grootste oliebedrijf ter wereld. In aanloop naar deze beursgang is er veel gelegen aan Saudi Aramco om de olieprijs op te drijven, om hiermee de waarde te verhogen.

Net als de markt voor aardgas kende ook elektriciteit CAL-2020 een relatief vlak verloop. Een kleine plus op de prijs van steelkool en aardolie werd gecompenseerd door lagere CO2-tarieven. De CO2-prijs werd naar beneden gedrukt door tegenvallende economische cijfers van de Europese Unie. De Europese commissie rekent voor 2020 met een economische groei van 1,4%, waar eerder nog met 1,6% rekening werd gehouden.

Economische licht aan de horizon is er met betrekking tot het handelsconflict tussen China en de VS. Beide partijen hebben afgesproken om de wederzijdse importheffingen stapsgewijs af te bouwen. Zowel de VS als China kampen met tegenvallende groeicijfers, mede als gevolg van dit conflict, en hopen hiermee deze tendens te keren. Het is echter verre van zeker of er, op korte termijn, een definitief einde gaat komen aan het handelsconflict. Er zijn nog tal van punten waar beide landen lijnrecht tegenover elkaar staan, zoals de Chinese subsidie van bedrijven. Desondanks reageerde de Europese en Amerikaanse beurzen positief met een (kleine) stijging tot gevolg.