Energie – Marktupdate week 46 – 2019

De gasprijzen lieten net als voorgaande week een stabiel verloop zien. De Cal-20 prijs noteerde een kleine min terwijl de langere termijnprijzen licht stegen. Er wordt een milde winter voorspeld wat zorgt voor minder druk op gasprijzen. De olieprijs zorgde deze week wel voor wat opwaartse druk. De voorlopige handelsdeal tussen China en de VS zorgt voor optimisme over de groeicijfers in 2020. Dit wordt ondersteund door  de aandelenkoersen, die momenteel op recordhoogtes liggen.

Voor 2020 wordt wel nog een flinke overproductie van olie verwacht, tenzij de OPEC hard ingrijpt. De huidige productiebeperkende afspraken van de OPEC zijn niet afdoende om de overproductie in te perken. Wat hierbij ook niet meehelpt is dat deze week in Iran een zeer groot olieveld is ontdekt, wat Iran naar de 3e plaats laat stijgen van landen met de grootste oliereserves. De OPEC calculeert echter in dat huidige grootproducenten als de VS in 2020 significant minder olie gaan produceren. Dit zou de overproductie wat kunnen inperken.

De elektriciteitsprijzen profiteerden van lagere grondstofprijzen. Met name de kolenprijs en de prijs voor CO2 emissierechten leverden week op week in. Dit zien we terug in de Cal-20 elektriciteitsprijs die ten opzichte van vorige week 2,5% daalde. De langere termijnprijzen profiteren normaal gesproken wat minder van deze voornamelijk korte termijn factor.

Voorlopig zijn er weinig prijsopdrijvende factoren van invloed op de kolenprijs en de prijs voor CO2 emissierechten. Een koude winter zou hier echter verandering in kunnen brengen, omdat in het huidige prijsniveau de voorspellingen voor een zachte winter zijn ingeprijsd.