Energie – Marktupdate week 49 – 2020

De gasprijs is na de behoorlijke stijging van afgelopen week licht gedaald. De daling is met name te wijten aan de Amerikaanse prijzen die onder druk staan en dat werkt weer door via LNG-prijzen. Ook komt er volgens marktkenners een grote hoeveelheid LNG richting Europa. Tevens speelt het milde weer mee aan de neerwaartse prijsdruk van de afgelopen week, de voorspellingen geven echter aan dat de kou volgende week weer terug keert. De marktprijs voor kalenderjaar 2021 is licht gedaald met 1% tot 0,1311 €/m3, exclusief opslagen.

OPEC+ besluit om de productie in Q1 2021 slechts geleidelijk te verhogen. De markt had dit besluit al in geprijsd en volgens marktkenners is het plafond dan ook op korte termijn in zicht. Vooruitkijkend naar 2021 is de verwachting dat de olieprijs gevangen zal blijven in een smalle bandbreedte.

De elektriciteitsprijzen stegen deze week verder na de behoorlijke stijging van de afgelopen week. De elektriciteitsmarkt kende deze week enkele dagen wat men noemt een ‘Dunkelflaute’; windstil, koud en donker. Op dit moment worden deze periodes overbrugd met kolen- en gascentrales, wat leidt tot hogere prijzen. Daarbij werd er duurzame opwekking geïmporteerd vanuit het Verenigd Koninkrijk. Volgens de huidige weerberichten wordt er volgende week weer zo’n periode verwacht. De marktprijs van Peakload van elektra voor kalenderjaar 2021 is gestegen met 1,1% tot 47,65 €/MWh, exclusief opslagen.

De prijs voor Co2-emmisierechten nadert de € 30,00 per ton. De Europese Commissie is een onderdeel van de prijsstijging. Er kunnen namelijk in januari geen Europese veilingen plaatsvinden van de nieuwe fase 4-rechten. Fase 4-rechten emissierechten worden toegekend in fasen vanuit de Europese Commissie. In fase 4 zitten de loopjaren 2021 en 2022, elke fase kan andere voorwaarden en eisen hebben vanuit de EC. Tevens heeft de Europese Commissie de afgifte van gratis emissierechten uitgesteld. Ook heeft de stijgende prijs voor olie en hogere koersen voor op de aandelenmarkt een prijsopdrijvend effect.