Energie – Marktupdate week 34 – 2019

Er verandert niet veel op de gasmarkt. De factoren die de tarieven voor aardgas beïnvloeden zijn al een flinke tijd hetzelfde. Zo is de toevoer van gas al tijden goed, waardoor de voorraden sinds oktober vorig jaar op goed niveau zijn. Daarbij is de vakantie nog niet afgelopen en is het weerbeeld al tijden positief voor de gastarieven.

Er verandert niet veel op de gasmarkt. De factoren die de tarieven voor aardgas beïnvloeden zijn al een flinke tijd hetzelfde. Zo is de toevoer van gas al tijden goed, waardoor de voorraden sinds oktober vorig jaar op goed niveau zijn. Daarbij is de vakantie nog niet afgelopen en is het weerbeeld al tijden positief voor de gastarieven. Anderzijds blijft de markt voor steenkool zwak en de markt voor CO2-emissierechten – ondanks een daling begin augustus – sterk. Het stoken van steenkool voor het opwekken van elektriciteit is hierdoor weinig rendabel. Steenkool resulteert namelijk in twee keer zoveel CO2-uitstoot als gas. Hierdoor is de vraag naar gas voor de productie van elektriciteit hoog. Weetje: Nederland wekt haar elektriciteit nu al bijna twee weken op zonder steenkool.

Prijzen bewegen vlak. De komende tijd is er wel wat verandering mogelijk als de vakanties aflopen en bedrijvigheid toeneemt. Maar verder zullen prijzen mee kunnen bewegen met de algemene politiek-economische ontwikkelingen, zei het indirect via grondstoffen en uitstootrechten voor CO2.

De zorgen over de wereldeconomie zijn iets afgenomen door het simpele feit dat de Amerikaanse president Trump wellicht toch wil praten met China om een handelsoorlog niet te laten escaleren. Anderzijds staat Duitsland, de grootste economie van Europa, op de rand van een recessie. Het land is sterk afhankelijk van de export wat als eerste last heeft van de afkoelende wereldeconomie.