Marktupdate week 10 – 2018

Aardgas
De gasprijs voor Cal-19 beweegt zich al weer enige tijd rond de 16,5 €ct/m3. Gisteren sloot de TTF voor CAL-19 op 16,61 €ct/m3, een stijging van 2,8% ten opzichte van vorige week donderdag.


Nu de temperaturen weer stijgende zijn dalen de prijzen op de korte termijnmarkten weer. De problemen met de aanvoer van gas vanuit Groningen, Engeland en Noorwegen stuwden de spotprijzen naar recordhoogten. Op de termijnmarkten hadden de lage temperaturen uiteindelijk relatief weinig invloed door, zoals eerder gemeld, de goed gevulde gasreserves.


De olieprijs blijft rond de $64 /vat (Brent, month-ahead) bewegen. De handelsoorlog die dreigt te ontstaan door de voorgenomen importheffingen op staal door de Verenigde Staten houdt ook de oliemarkt in haar greep. Er zijn lezingen die of een prijsdaling of juist een prijsstijging van olie als gevolg voorspellen. Het daadwerkelijk invoeren van deze importheffing zou volgens analisten die een dalende olieprijs voorspellen schade berokkenen aan de wereldeconomie. Hierdoor zou de vraag naar olie afnemen wat de olieprijs zal laten dalen. Een lezing die uitgaat van een stijgende olieprijs bij het invoeren van de importheffingen stelt dat met name de Amerikaanse olie-industrie geraakt zal worden door deze maatregel. Onder andere de pijpleidingen voor het transport van de gewonnen olie zullen duurder worden. Als gevolg hiervan zal de prijs van Amerikaanse olie stijgen, wat ook ruimte geeft aan een stijging van de wereldwijde olieprijs.


De euro steeg afgelopen week licht ten opzichte van de Amerikaanse dollar en sloot gisteren op 1,2319 EUR/USD. Welke valuta het meeste baat, of minste last, heeft van de aanstaande importheffingen kan pas worden geconcludeerd als deze maatregelen enige tijd hun werking hebben kunnen doen. Voorlopig blijft de euro zich rond de 1,24 EUR/USD bewegen.

Elektriciteit
Ook de prijzen voor Endex Cal-19 stegen deze week. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload sloot op 38,39 €/MWh, een stijging van van 2,7%. De prijs voor Endex Cal-19 Peakload steeg naar 45,71 €/MWh, een plus van 2,4%.

Ondanks een dalende olie- en kolenprijs stegen de termijnprijzen voor elektriciteit. De oorzaak hiervoor moet vooral gezocht worden in de stijgende prijs voor CO₂ emissierechten.

Voor de derde week op rij daalde de kolenprijs en de verwachting dat deze daling nog niet op haar einde is. In Azië neemt de afname nog steeds af nu de winter op haar retour is. Nu ook de winter in Europa is afgelopen zal ook hier de afname verminderen. Deze wereldwijde daling van de afname van kolen geeft ruimte voor een verdere prijsdaling.


De prijs voor CO₂ emissierechten lijkt voorlopig niet te stoppen. De markt anticipeert sterk op de voorgenomen hervormingen van het Emissions Trading System (ETS). De angst voor stijgende prijzen zorgt er precies voor dat de prijzen ook daadwerkelijk stijgen. Producenten van CO₂ kopen extra CO₂ emissierechten in en laten hierdoor juist de prijzen oplopen. Ook de dalende olieprijs werkt stijgende prijzen voor CO₂ emissierechten in de hand. Het opwekken van energie met behulp van kolen wordt interessanter door een lage kolenprijs. Hierbij komt echter wel meer CO₂ vrij waardoor extra rechten ingekocht dienen te worden.