Marktupdate week 10 – 2019

Een rustige week voor de lange termijn producten, het CAL-20 product is afgelopen week iets gedaald. De Baseload staat nu op € 51,40 per MWh en de PeakLoad op € 61,33 per MWh. De Baseload staat daarmee ongeveer drie euro lager geprijsd dan begin dit jaar, de PeakLoad ongeveer vier euro.


Minder rustig was het op bij de korte termijn producten. Rond het weekend woei het flink in Nederland. Deze omstandigheden zijn terug te zien op de day ahead markt. De gemiddelde prijs voor een MWh was €46,86 voor baseload en €52,37 voor piek. Het waren goede dagen voor afnemers van de variabele markt.


Ook was het onrustig bij hoogspanningsnetbeheerder Tennet. Vorige week vrijdag (1 maart) om 11.32 uur een alert emergency uit, een zeldzame bedrijfstoestand waarbij de hoogspanningsnetbeheerder noodvermogen in het buitenland moet inkopen om het net in balans te houden. De oorzaak was een uitgevallen transformator op hoogspanningsstation Diemen. De toestand duurde tot 15.34 uur diezelfde dag.

Het CAL-20 product is afgelopen week met een kleine drie procent gedaald en staat nu op € 0,193 per m3. Vorige week steeg de gasprijs iets door hogere olie- en kolenprijzen. Dit is inmiddels dus weer omgeslagen in een daling.


Aardgashandelaren zouden graag gebruik maken van het huidige prijsniveau om gas in te slaan en dat later duur te verkopen. Echter zitten de opslagen nog vol door de milde winter.


Een interessante ontwikkeling zien we in de oorsprong van ons aardgas. LNG neemt een steeds prominentere positie in. LNG is met bijna 18% de derde belangrijkste bron van aardgas is voor Europa. Het overtreft inmiddels bijna de eigen productie (goed voor 21%). Dit is voor een belangrijk deel te danken aan het dichtdraaien van de kraan van het Groningenveld.