Marktupdate week 12 – 2018

Aardgas
De gasprijzen voor Cal-19 zijn de afgelopen week gestegen. TTF CAL-19 sloot gisteren op 16,80 €ct/m3, een stijging van 2,2%.


De huidig piek in de gasprijs lijkt toegeschreven te kunnen worden op het conto van de koude temperaturen in februari en maart en de piek in de olieprijs. In onderstaande termijn grafiek is te zien dat de prijs voor CAL 19. Een volle €ct/m3 hoger ligt dan de gasprijs voor CAL-20-CAL22, wat er op kan duiden dat de piek aan deze korte termijn invloeden toe te kennen is.
De olieprijs blijft onder invloed van nieuws berichten betreffende vraag en aanbod. Omdat deze week werd bericht over de problemen in Venezuela en hier boven op ook tegenvallende voorraadcijfers uit de Verenigde Staten bekend werden klom de olieprijs naar $ 69,44 (Brent, month-ahead). In Venezuela wordt door de grote economische problemen steeds minder olie gewonnen wat de olieprijs een steun in de rug geeft.


Daar waar de euro zich stabiel beweegt ten opzichte van de Amerikaanse dollar verliest de euro opvallend veel terrein ten opzichte van het Britse Pond. De hogere koers van het Britse Pond zorgt ervoor dat het gas dat uit het Verenigd Koninkrijk wordt geïmporteerd duurder wordt.

Elektriciteit
Ook de prijzen voor elektriciteit stegen deze week. De prijs voor Endex Cal-18 Baseload sloot op 39,55 €/MWh, een stijging van 2,6% ten opzichte van vorige week. Cal-18 Peakload noteerde een stijging van 1,8% en sloot gisteren op 46,20 €/MWh.

Daar waar de prijzen voor Nederlandse elektriciteit de afgelopen jaar veel profiteerden van lage prijzen in Duitsland, stijgen de prijzen nu ook mee met de stijgende prijzen in Duitsland. Naast de invloeden van de lage temperaturen moet de oorzaak met name te zoeken zijn in de ontwikkeling van de prijs voor CO₂ emissierechten. Deze lijkt afgelopen week in een stroomversnelling gekomen te zijn.


De kolenprijs is deze week wederom gedaald al zorgt de stijgende olieprijs ervoor dat de koers weer terugveerde naar $ 89,14/ton, uiteindelijk een week op week daling van ruim 1%. Vooral het uitblijven vraag naar kolen laat de prijs dalen. Met het komen van de warmere maanden lijkt er voorlopig geen signaal te zijn dat de kolenprijs haar weg omhoog weer zal weten te vinden.


Afgelopen week is de prijs voor CO₂ emissierechten spectaculair gestegen naar slotkoers van gisteren van 12,31€/ton, een week op weekdaling van liefst 10,3%. De angst voor het instellen van bodemprijzen zorgt voor een prijsopdrijvend effect. Ook heeft de bekendmaking dat Verenigd Koninkrijk  tot en met 2020 in het Europese emissiehandelssysteem (EU ETS) blijft deelnemen. In dat jaar loopt de derde fase van het EU ETS af. De verwachting is dat het Verenigd Koninkrijk zelf een systematiek gaat ontwikkelen om de uitstoot van CO₂ te ontmoedigen.