Marktupdate week 20 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 is in de afgelopen 2 weken flink gestegen en sloot gisteren op 20,73 €ct/m3.

De gasprijzen worden sterk beïnvloed door de gestegen olieprijs en door grootschalig onderhoud aan gasleidingen in Noorwegen. Omdat de gasreserves nog altijd laag zijn blijft de vraag naar gas op pijl, ondanks de gemiddeld warmere temperaturen van de afgelopen weken. Het is de verwachting dat het een tijd zal duren voordat de gasreserves weer op niveau zijn, alhoewel er geen angst op de markt is dat er komende winter een tekort aan gas zal zijn.

 

De olieprijs kende de afgelopen 2 weken een sterke stijging. Hoofdoorzaak hiervan is het besluit van president Trump om de Verenigde Staten terug te trekken uit het nucleaire akkoord met Iran en zware sancties tegen dit land af te kondigen. Doel hiervan is om Iran te dwingen weer aan de onderhandelingstafel plaats te laten nemen, om het nucleaire akkoord op een aantal belangrijke punten aan te scherpen. Vooralsnog stapt de Europese Unie nog niet uit het akkoord met Iran en probeert het de relatie met zowel de VS als Iran goed te houden. Iran is inmiddels het 5e grootste olieproducerende land ter wereld en sancties vanuit de VS zouden ertoe kunnen leiden dat er wereldwijd geen olie meer van Iran mag worden afgenomen. Door de impact die dit zal hebben op de mondiale olieaanbod schoot de olieprijs $10 /vat omhoog en sloot gisteren op $ 79,35 /vat (Brent, month ahead).

 

Het conflict tussen de VS en Iran zorgt ook voor grote onzekerheid op de valutamarkten. De euro gaf het nodige terrein prijs op de dollar en sloot gisteren op 1,1804 EUR/USD. Dit wordt ook gevoed door mogelijke rentestijgingen in de VS, die zorgen voor een sterkere munt.

 

Elektriciteit

Ook de elektriciteitsprijzen stegen fors. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload noteerde gisteren 47,790 €/MWh, een week op week stijging van 6,3%. De prijs voor Endex Cal-19 Peakload sloot gisteren op 55,180 €/MWh, een stijging van 6,0%.

 

Door de hoge olieprijs worden de overige commodityprijzen omhoog gedreven. Hierdoor zijn in de afgelopen 2 weken de kosten om elektriciteit te produceren flink toegenomen, met hogere elektriciteitsprijzen tot gevolg. Een andere prijsopdrijvende factor is dat aan de aanbodzijde er deze week minder elektriciteitscentrales operationeel zijn, onder meer door geplande onderhoudswerkzaamheden. Dit vertaalde zich ook door naar de spotprijzen, die wat hoger liggen dan gemiddeld.

 

De week op week stijging van de kolenprijs was minimaal (0,1%) maar deze staat nog steeds boven de $ 100 /ton. De olieprijs en verhoogde vraag vanuit Azië zorgen ervoor dat er geen ruimte is voor de kolenprijs om te dalen. De CO2 emissierechtenprijs steeg deze week ook flink, met 5% naar € 15,27 ton. De Europese Commissie maakte bekend komend jaar tot 40% minder rechten uit te geven, wat op langere termijn gaat zorgen voor een krapper aanbod van rechten en dus een hogere prijs.