Marktupdate week 27 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 steeg deze week en sloot gisteren (05-07-18) op 20,62 €ct/m3, een week op week stijging van 2,1%.

De prijzen voor aardgas worden sterk beïnvloed door de olieprijs. Na het recent gesloten en bekrachtigd OPEC akkoord tot het opschroeven van de productie met 1 miljoen vaten per dag had de markt op een prijsdaling gerekend. Het tegenovergestelde gebeurt momenteel. Voornamelijk de politieke spanningen zijn schuldig aan dit effect. Zo heeft Amerika geëist dat landen geen olie meer afnemen van Iran, een van de grotere olieproducten ter wereld. Dit zorgt voor een prijsopdrijvend effect op bijna alle commodity’s, waaronder aardgas.

Net als de gasprijs voor 2019 stegen ook de prijzen voor Cal-20 t/m Cal-22. Opvallend is dat de prijs voor 2019 steeds meer begint af te wijken van de overige jaren. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door korte termijn problemen zoals het politieke conflict met Iran, terwijl de markt een lagere prijs in de toekomst verwacht.

Sinds vandaag is de handelsoorlog tussen Amerika en China van start gegaan met de Amerikaanse Importheffingen ter waarde van 34 miljard dollar. China heeft aangegeven dit conflict zeer serieus te nemen en ziet hierbij in Europa een belangrijke partner. De verwachting is dat de energiemarkten de komende tijd gedreven zullen worden door deze politieke spanningen, wat de volatiliteit vergroot.

In de Nederlandse ambitie om van het gas af te gaan is deze week een mijlpaal bereikt. Het is immers vanaf 1 juli niet meer verplicht om nieuwbouwwoningen te voorzien van een gasaansluiting. Dit maakt de weg vrij voor aardgasloos bouwen. Naast de woningen wordt ook de industrie aangespoord om over te stappen op andere alternatieven of, in sommige gevallen, over te stappen naar hoog calorisch gas. Opvallend is dat aardgas door overige landen steeds meer gebruikt wordt in de productie van elektriciteit. Aangezien kolen in slecht daglicht staat maar er nog onvoldoende duurzame alternatieve beschikbaar zijn, wordt aardgas gezien als relatief schone transitiebrandstof. De aardgasvraag zal op termijn in Nederland afnemen, maar de wereldwijde vraag naar gas zal de komende jaren alleen maar verder stijgen.

De euro is de afgelopen periode sterk gedaald en staat nu op 1,1697 EUR/USD, een daling van 3% ten opzichte van het begin van dit jaar.

 

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen stegen deze week mee met de olie- en gasprijzen. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload noteerde gisteren 48,41 €/MWh, een week op week stijging van 3,0%. De prijs voor Endex Cal-19 Peakload sloot gisteren op 57,60 €/MWh, een stijging van 2,7%.

De stijging van de elektriciteitsprijs voor 2019 was te verwachten nadat de olie, kolen, aardgas en CO2-prijzen afgelopen week stegen. Hierbij is hetzelfde beeld te zien als bij aardgas, de koers van 2019 vertoont een substantieel hogere prijs dan die van CAL – 2020 – 2022. De 2019-koers wordt omhoog gedreven door dezelfde oorzaken als voor aardgas. De gestegen olieprijs heeft naast een directe invloed op elektriciteit ook een sterke invloed op de kostprijs van elektriciteit via de kolen en CO2-certificaten.

De afgelopen periode liet de EUA CO2-prijs een kleine correctie zien, maar deze steeg de afgelopen week met 5% en staat nu op €15,65 per ton. Energi Danmark geeft als oorzaak een lage handelsinteresse, waardoor de prijsvorming niet realistisch is. De verwachting is ook dat de CO2-prijzen de komende weken heen en weer zullen schommelen.