Marktupdate week 36 – 2018

Aardgas

De TTF gasprijs voor Cal-19 steeg deze week en sloot gisteren (06-09-18) op 24,06 €ct/m3, een week op week stijging van 4,1%.

De vraag naar gas blijft onverminderd hoog. Er is nog steeds een gasinjectie nodig om de voorraden voor de winterperiode aan te vullen. Daarbij is een verhoogde inzet van gasgestookte elektriciteitscentrales nodig door productieproblemen bij de kerncentrales. De problemen doen zich voor bij kerncentrales in  België en ook Nederland en beïnvloeden de gasbehoefte voor zowel korte als lange termijn. Ook zorgt de hoge CO2-emissierechtenprijs ervoor dat gascentrales worden verkozen boven kolencentrales. Door onderhoud aan gasleidingen kan het aanbod de vraag niet kan bijhouden, met stijgende prijzen tot gevolg.

Nadat de olieprijs vorige week nog sterk steeg, zien we deze week een correctie op deze stijging. Met het wegvallen van Iran en Venezuela als stabiele olieproducerende landen, is er al een tijd onzekerheid of dit verlies aan productie kan worden opgevangen. Doordat de vraag naar olie door een aantrekkende economie ook stijgt, wordt de onzekerheid extra versterkt. Deze week werd echter duidelijk dat zowel de VS als Saudi-Arabië haar productie flink hebben opgevoerd, waardoor de markt voorlopig gerust is gesteld. Ten opzichte van vorige week daalde de olieprijs met 2% naar $ 76,50 /vat (Brent, month-ahead).

Europa slaakt een zucht van verlichting nu blijkt dat Europa voorlopig buiten schot van de Amerikaanse importheffingen blijft. Alhoewel er door Trump geen garanties werden afgegeven biedt dit voor de komende periode de nodige rust. De euro profiteerde en klom naar 1,1624 EUR/USD.

 

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen kenden deze week een stijgend verloop, waarbij Endex Cal-19 Baseload gisteren 59,150 €/MWh noteerde (3,4%) en de Endex Cal-19 Peakload 68,120 €/MWh (2,8%).

De elektriciteitsprijzen worden momenteel vooral beïnvloed door een hogere CO2-emissierechtenprijs en de opgelopen prijzen voor gas en kolen. Doordat de capaciteit aan kernenergie in Noordwest Europa momenteel laag is wordt de prijsstijging van CO2-emissie extra hard gevoeld. Voor de productie van stroom is het nu kiezen tussen gascentrales en kolencentrales, beide belast met hoge grondstofprijzen. De prijzen op de middellange termijn zien we daarom ook minder hard stijgen, omdat het prijsopdrijvende effect voorlopig vooral op de korte termijn is gericht.

De kolenprijs zit weer in de lift nu ook de overige grondstofprijzen stijgen. De vraag vanuit Europa en Azië trekt weer aan en zorgt voor een prijsopdrijvend effect. De stijging van de CO2 emissierechten lijkt momenteel even ten einde te zijn gekomen. Komende maand zullen er meer rechten worden uitgegeven. Naast een verhoogd aanbod lijkt ook de kans op winstnemingen door handelaren toe te nemen. De hoge prijs van CO2-emissierechten blijft de elektriciteitsprijzen echter op een hoog niveau houden.