Marktupdate week 37 – 2018

Het is onrustig op de stroommarkt, de bewegingen zijn met onzekerheden omkleed. Gisteren zag het ernaar uit dat we in deze marktupdate een flinke prijsstijging zouden beschrijven, maar een trendbreuk zorgt ervoor dat we een ander bericht hebben. Gisteren (13-9-2018) sloot de Endex Cal-19 Baseload op 58,85 €/MWh, een week op week daling van een half procent. De lange termijn contracten zijn sterker gedaald.

Een relevante factor in de bewegingen van de stroommarkt is de CO2-prijs, deze is momenteel zeer volatiel. Volgens een handelaar die door nieuwsbureau Montel wordt geciteerd, zitten marktdeelnemers met de handen in het haar. Waar de CO2-prijs afgelopen maandag sloot op €25,23 per ton, sloot deze gisteren op €18,90 per ton, een verschil van 25% over drie dagen. Winstnemingen zullen zeker een rol hebben gespeeld bij de recente prijsdaling.

Volgens Van Cleef (Senior Energie-econoom bij ABN-AMRO) is de recente daling een incident en de opwaartse trend voor echter CO2-rechten een structurele ontwikkeling. Enerzijds luidt Europees beleid dat er steeds minder rechten beschikbaar worden gesteld, anderzijds is de verwachting dat de vraag niet zomaar zal teruglopen.

Door de hoge CO2-prijzen zijn kolencentrales duurder aan het worden. Dit maakt elektriciteitsopwekking met aardgas aantrekkelijker. Deze tendens wordt gesteund door de wederom gestegen prijs voor steenkool. De vraag naar steenkool vanuit Duitsland en Azië zorgt voor een prijsopdrijvend effect. En ook de gestegen prijs voor olie stuwt de steenkoolprijs. De olieprijs is onder andere gestegen door de lage Amerikaanse olievoorraden. Maar ook het gegeven dat de Amerikaanse sancties tegen Iran voor minder aanbod op de wereldwijde oliemarkt zorgen, heeft een stuwend effect.

Op de middellange termijn zien we risico’s voor de groei van de vraag naar olie. De handelsoorlog tussen de Amerika en China blijft een actueel thema en ook de ontwikkeling van de opkomende economieën speelt een rol. De economische ontwikkeling van deze landen staat onder druk. De verwachte groei in de vraag naar olie kan ‘tegenvallen’ aangezien het overgrote deel van mondiale vraaggroei aan deze landen is toebedeeld.

Sinds afgelopen dinsdag zien we een trendbreuk in de ontwikkeling van de prijs van aardgas. Zachte temperaturen en meer wind zorgen voor een spotprijsverlaging. Ook hadden we te maken met een constante aanvoer uit Noorwegen (op termijn staat onderhoud gepland) en een dalende prijs voor CO2-emissierechten, die ook voor wat verlichting zorgden. Wel zijn de gasvoorraden in Noordwest Europa nog niet op peil, wat zorgt voor een aanhoudend hoge vraag. Het lijkt er echter op dat de termijncontracten de neerwaartse beweging van de spotcontracten volgen, waarbij de eensgezindheid enigszins opmerkelijk is.