Marktupdate week 38 – 2018

De lang verwachte neerwaartse correctie leek zich vorige week voor te doen. Onze aanname van vorige week wordt inmiddels door meerdere bronnen onderschreven. Winstnemingen in CO2-emissierechten hebben een rol gespeeld in de prijsdalingen in de gas- en stroommarkt. De prijs voor CO2-emissierechten blijft beweeglijk, maar lijkt de weg naar boven weer gevonden te hebben. Deze tendens zien we ook terug op de stroommarkt.

Er zijn meer effecten die de prijzen voor elektriciteit stuwen. De Aziatische vraag naar kolen blijft sterk en dit houdt de Europese kolenprijzen op een relatief hoog niveau. Ook de geruchten dat de Duitse bruinkoolcentrales eerder sluiten (vanaf 2020) heeft de stroommarkt opgeschrikt. Montel stelt dat Duitsland vóór 2030 afscheid moet nemen van meer dan de helft van zijn steenkoolvermogen. Deze stelling is gebaseerd op uitspraken van de energie-expert Felix Matthes, een lid van de commissie die de kolen exit van Duitsland vormgeeft. De getallen vloeien volgens Matthes voort uit het industriedoel om de CO2-emissies in 2030 met ruim 60% terug te dringen ten opzichte van 1990.

Het omvallen van een grote Scandinavische elektriciteitshandelaar (Einar Aas) maakte de markt nog onvoorspelbaarder. En ondertussen heeft Tennet zowel afgelopen woensdag als donderdag ter balanshandhaving noodvermogen moeten inzetten vanwege een vermogenstekort. Helaas is onze openingszin van vorige week nog actueel: Het is onrustig op de stroommarkt, de bewegingen zijn met onzekerheden omkleed.

Na de minimale neerwaartse correctie, zijn deze week alle TTF-gasprijzen gestegen. Op de gasmarkt zijn een aantal prijsdrijvers actief. Zo drijft de prijs voor emissierechten de prijs voor aardgas. De gedachte is dat duurdere uitstoot zorgt voor verdringing van steenkool. En ook de beperkte beschikbaarheid van Belgische en Franse kerncentrales laten Nederlandse gascentrales harder draaien. Daarbij zijn commerciële gasreserves in aanloop naar de winter nog altijd niet gevuld. Ook dat leidt tot extra vraag.

De prijs voor ruwe olie kende de afgelopen week een opwaartse trend. De sancties op Iraanse exporten zorgen voor een opwaartse prijsdruk. Het alsmaar escalerende handelsconflict (wat de vraag naar olie kan gaan dempen) houdt de prijs echter in balans. Ook de opgelopen productie in de VS houdt de prijs in balans. Volgens het EIA staat de teller inmiddels op een recordniveau van 10,7 miljard vaten per dag.

We zien op de korte termijn aanhoudende onrust. Op de langere termijn verwachten we dat de neerwaartse risico’s (escalerende handelsoorlog, opkomende economieën onder druk) de overhand zullen krijgen. Komende zondag komt de OPEC bijeen in Algiers om de situatie in de markt te bespreken. Hier zal Trump zijn ongenoegen over de hoge olieprijs waarschijnlijk (over)duidelijk uiteenzetten.