Marktupdate week 49 – 2018

De elektriciteitsprijzen schommelden deze week rond hun huidige prijsniveau. Waar Cal-19 een kleine daling noteerde zagen de overige kalenderprijzen een minimale stijging. Cal-19 profiteerde van de gunstige productieomstandigheden van dit moment. Door het zachte weer ook is de vraag vanuit België laag en zijn in Frankrijk de meeste kerncentrales die afgelopen periode problemen ondervonden weer actief. Doordat de meeste commodityprijzen neerwaarts bewegen wordt de productie van elektriciteit goedkoper. Voor de langere termijn speelt echter mee dat Nederland flink moet gaan investeren in het reduceren van de CO2 uitstoot. Dit zal ook de elektriciteitssector treffen, waardoor voor deze jaren de prijs voorzichtig wordt ingeschaald.

Het nieuwe Klimaatakkoord wordt inmiddels door de meeste politieke partijen ondersteund en begint steeds meer vorm te krijgen. Nederland gaat zich committeren om de uitstoot van CO2 in 2030 met 49% en in 2050 zelfs met 95% te hebben teruggebracht (t.o.v. 1990). Wel blijft vooralsnog onzeker hoe dit bereikt gaat worden en wie hierbij de grootste lasten gaat dragen. Dit zal in 2019 duidelijker vorm gaan krijgen wanneer de klimaattafels met hun resultaten naar buiten komen.

De aardgasprijzen zagen deze week een behoorlijke daling, waarbij Cal-19 het meest profiteerde van de ontwikkelingen rondom de olieprijs en de zachte weersomstandigheden. De olieprijs blijft rond de $60 /vat bewegen en is in afwachting van de uitkomst van het OPEC overleg dat gisteren en vandaag in Wenen plaatsvindt. Gisteren lukte het de landen niet om overeenstemming te bereiken over nieuwe productiebeperkingen, waarbij politieke spanningen een deal in de weg lijken te staan. Zo stapte Qatar deze week uit de OPEC, waarschijnlijk als tegenreactie op de LNG boycot tegen dit land, welke door Saudi-Arabië wordt gesteund. Daarnaast is het de vraag in hoeverre Saudi-Arabië bereid is de VS tegen zich in het harnas te jagen, nu de situatie rondom de moord van Khashoggi nog zeer actueel is.