Marktupdate week 6 – 2018

Aardgas

De gasprijs voor Cal-19 daalde deze week naar 16,17 €ct/m3, een afname van 2,6% ten opzichte van vorige week donderdag.

De daling van de gasprijzen, die sinds begin januari is ingezet, zet zich onverminderd voort. Drijvende factoren zijn de dalende olieprijs en de goed gevulde gasreserves. De gasreserves liggen ruim 10% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Door voldoende aanvoer en de relatief hoge temperaturen van de afgelopen maand is er geen gebruik gemaakt van de reserves. Afgelopen week daalde de temperaturen flink, maar aangezien dit naar verwacht van korte duur is, zal dit minimaal doorwerken in de termijnprijzen.

De olieprijs kende deze week een forse daling. De prijs voor Brent olie (month-ahead) noteerde week op week 6,8% lager met een prijs van $65,13 /vat. Het weerstandsniveau van $70 bleek te hoog te liggen en de prijs beweegt nu snel richting het weerstandsniveau van $60. Door het relatief hoge prijsniveau neemt de olieproductie in de Verenigde Staten verder toe. Doordat de vraag naar olie licht achterblijft heeft dit een positief effect op de olievoorraden.

De euro daalde week op week bijna 2%, naar 1,2251 EUR/USD. De ECB maakte afgelopen week bekend haar opkoopprogramma van staatsobligaties af te bouwen. In combinatie met een aantrekkende Amerikaanse economie geeft de euro wat terrein prijs.

 

 

Elektriciteit

De elektriciteitsprijzen voor Cal-19 daalden deze week mee met de gasprijzen. De prijs voor Endex Cal-19 Baseload sloot op 36,690 €/MWh, een week op week daling van 3,2%. De prijs voor Endex Cal-19 Peakload daalde naar 44,740 €/MWh, een afname van 2,9%.

Naast een dalende gasprijs profiteerden de termijnprijzen voor elektriciteit van een sterk dalende kolenprijs. Waar de invloeden op de termijnprijzen momenteel gunstig zijn worden de spotprijzen negatief beïnvloed door de koude buitentemperatuur. Omdat in België en Frankrijk veel wordt verwarmd op basis van elektriciteit is de vraag naar elektriciteit groot, wat de spotprijzen doet laten stijgen.

De kolenproductie is in China de laatste maanden flink opgevoerd. Tijdens het aankomende Chinese Nieuwjaar zijn de verloven voor mijnwerkers ingetrokken om in de vraag naar kolen te voorzien. Door de opgevoerde productie in Azië profiteert ook de Europese markt, de kolenprijs daalde hier week op week met bijna 7%. De prijs voor CO2 emissierechten daalde licht maar staat nog altijd boven de €9,00 /ton.